Havanna - 2004.12.14

[Ever since I was 8 or 9 I've been standing on the shoreline]

Wednesday, June 14, 2006

1250. VM: Topplista efter första omgången...

Vilket lag imponerar mest. Vilket lag är bäst. Här:

1. Italien

Italien, Italy, Luca Toni. Dom där snygga stropparna, ya know. Dom där sliskiga, äckliga, filmande, stroppiga, stroppiga, stropparna som säger att domarna fuskar. Att dom är mutade. Och sen mutar dom domare själv, kommer det fram. Ärligt talat, fan vad jag hatar Italien och fotboll. Men ibland går det inte att låta bli. Italien leder med 1-0 och backar inte hem. Nesta och Cannavaro är tillsammans med Englands Ferdinand och Terry VM:s bästa backpar. Buffon kanske den bästa keepern. Totti den största divan. Den största stroppen. Och Italien är så jävla Italien. Och ibland funkar det.


2. Brasilien

Det finns folk som dissade Brasilien efter Kroatien-matchen. Till dom kan jag bara säga en sak: inledningsmatcher är alltid svåra. En sak till: Kroatien är bra. Dom är Balkans Tyskland. Fysiska och organiserade. Jag trodde på oavgjort stenhårt. Men varför Brasilien är tvåa här är för att dom har 11 stycken som kan avgöra matcher och igår trädde den 11:e fram. Han som aldrig brukar lyckas när det väl gäller. Kaka. Kaka. Kaka. Individuella prestationer, det är dom bäst i världen på och sällan har ett förlorande lags anhängare dansat så mycket och sjungit så mycket. Och varit så glada. För att det är Brasilien. För att Brasilien är så Brasilien. Så jävla mycket Brasilien. Och ofta funkar det.


3. Holland

VM:s Barcelona. Små, ettriga spelare. Van Basten har säkert VM:s mest intressanta blandning av unga och gamla. Men dom har en sak gemensamt, en sak som Frankrike saknar totalt; dom har HUNGERN, dom är så jävla på G, dom är så jävla inne på att vinna VM den här gången, den första gången, så att varje målgest blir en TV-puckshög med Robben underst. Och just det, dom har Robben. Och, för att återknuta till France; det som symboliserar Frankrike med en Henry med uppgiven blick, upphöjda ögonbryn, putande läppar, och armarna utslagna; är motsatsen till vad som symboliserar Holland detta VM; en liten ettrig unge på under en och åttio som springer med trumvirvlande ben och skjuter in bollen i mål och fortsätter i samma takt, sträcker armarna i skyn, skriker med vidöppna, spända ögon, och lägger sig på rygg för att han vet, för att han vet, hur bra han är.


4. Argentina

Jag har en tes att alla lag som vinner VM måste ha en spelfördelare med hjärta och puls och en spelfördelare som leder laget. Den här spelfördelaren ska helst spela offensiv mittfältare och jaga bollar och förse anfallarna med bra bollar och nästan gråta för varje insläppt mål. Zidane 1998. Ronaldinho 2002. Maradona 1986. Mattheus 1990. Zico 1982 (och nej, dom vann inte, men ändå.) Well, well, av det här VM:ets tilltänkta spelgenier, eller vad man kallar dom, så har bara Riquelme kommit igång på riktigt, och visat vad han går för. That's why Argentina blir att räkna med.


5. Tjeckien

Rosicky, någon? Wow. Ett nästan komplett lag som säkert kommer att komma till kvartsfinal, men där få problem. Inte för att dom inte är bra, men för att dom inte har vinnarmentaliteten, för att dom inte har tålamodet, som i EM 2002, och hur mycket bättre än Grekland dom var blev bara en tyngd och varje stolpskott blev ett steg bort från mål för att dom fick för sig att den där jävla bollen bara inte var menat att gå i mål. Tjeckisk talang med tysk mentalitet hade vunnit VM med 100-0, som Puskas Ungern när det begav sig på den svartvita tiden. Men inte nu, och inte här.


6. Tyskland

Puh, jag vet inte vad man säger efter två insläppta mål mot Costa Rica. Men fyra framåt och hemmaplan.


7. Spanien

Ukraina var VM:s största negativa överraskning hittills så Spaniens 4-0 säger inte så mycket mer än att det var 3 poäng och 4-0 i målskillnad. Torres var bra. Raul var pigg. Puyol stabil, och allt sånt där. Men hur går det med nerverna i en åttondelsfinal? Eller vid ett baklängesmål?


8. England

Hmmm. Kontrollerade matchen bra. Backade hem och det syntes ända till Peking hur gärna Svennis ville ha dom där 3 poängen. Om Rooney kommer in och Gerrard får in några av sina stjärnskott i mål så kan England slå precis vilket lag som helst.


9. Elfenbenskusten

Får svårt att ta sig vidare från VM:s i särklass svåraste grupp, men imponerade stort. Inte med de individuella insatserna, men hur de höll fast vid sina positioner och spelade tålmodigt, strukturerat, och så oafrikanskt som det någonsin går att spela. Dessutom med några spelare som kan avgöra matcher; så som Drogba. Kanske inte VM-guld den här gången, men varför inte om ett par hundra år? Nä, om fyra år. Och fan, igen, att dom hamnade i en sådan svår grupp.


10. Mexiko

Mexiko är Mexiko och kommer åka ut i åttondelsfinalen. Spela hyffsat bra och den där långa giraffen längst fram kommer älskas ändå. Som Sukur älskas i Turkiet. Utan att vara speciellt bra, egentligen, och oftast inte alls imponerande när det väl gäller, men ändå; kärlek bygger på så mycket mer än att göra mål.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

Bloggtoppen.se BlogRankers.com