Havanna - 2004.12.14

[Ever since I was 8 or 9 I've been standing on the shoreline]

Monday, July 31, 2006

1344. Filmmanus: Turisterna

Filmmanus: Filmat i svartvitt, mystiskt, rökigt, men skarpt.

Två yngre män sitter och fika på ett café, uteservering på en trottoar, i en gränd till en större väg. Den ena killen sitter med ryggen mot den större vägen, den andra med magen mot. Dom snackar om någonting, om något historiskt eller något, den ena mycket exalterad, den andra sitter bakåtlutad och håller med, nickar belåtet. Röker. På den stora vägen kör en stor turistbuss förbi, kalabalik, alla turister tar kort och pekar åt alla olika håll, ingen av männen lägger märke till bussen.

På ett annat ställe, i en allé cyklar folk förbi med lyktor inpackade i förpackningar, febrilt trampandes. Ivrigt, stressigt, som myror bärande på barr till myrstacken.

Tre yngre män sitter i en lägenhet, mycket sunkig, med en radio på bordet, några flaskor sprit och öl ståendes på bordet, rökandes inomhus, ur radion på bordet, musik: Take a breath on me, Gene Pitney! På vardagsrumsgolvet försöker dom hoppa hopprep. Två är väldigt bra på att hoppa hopprep, dom hoppar och det verkar som att det är en tävling av något slag. Den tredje hoppar och är betydligt sämre, men när han hoppar sugs han i stämningen, i hela grejen, så att han hoppar helt stirrande, helt koncentrerad, som om det enda som betyder någonting och den enda meningen med livet har varit hopprepet, han håller i sin hand. Med blicken lysande, glittrande, stirrandes hoppar han och hoppar han och dom andra männen skrattar, men han hoppar och hoppar, i bakgrunden; Gene Pitney, Take a breath on me!

I en bowlinghall, gigantisk, enorm, med hundratals bowlingbanor, kommer en barnfamilj in för att bowla. Farsan håller klotet och verkar tro att han är något slags proffs. Visar familjen hur dom ska hålla klotet. Banan, mycket sliten. En bräda sticker upp i mitten av banan. Inga andra banor används. Farsan, mycket stolt, bär sitt klot. Slänger iväg det, studsar på brädan och ut mot kanten. Farsan blir förbannad. Slår ut med armarna och springer och hämtar en vaktmästare som jobbar där, ber honom spika ner brädan, vaktmästaren kommer tillbaka med en hammare, spikar ner brädan och går därifrån.

Turisterna från turistbussen kommer ner i bowlinghallen och alla kastar iväg sina klot på konstiga sätt.

En gubbe cyklar förbi en snygg dam på trottoaren, tittar på henne, tappar uppmärksamheten framåt och cyklar in i turistbussen som bara står där. Alla turister i bussen tittar ut och skrattar och tar kort.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

Bloggtoppen.se BlogRankers.com