Havanna - 2004.12.14

[Ever since I was 8 or 9 I've been standing on the shoreline]

Tuesday, May 10, 2005

Sagan om oss

Jag känner en kille som blottar sin kuk på nätet.

***

Där alla vill höra sanningen finns lögnaren.

***

Jag röker cigarrer från Burma. Jag känner mig som en burmes. I alla fall när den tjocka, starka, röken blåses rakt emot mig av kalla svenska vintervindar.

***

Sagan om mig, är sagan om sagan om hon som var min tjej.

***

Det dom skriver här i tidningar,
har stått i tidningar förut.
Det dom visar på sina löpsedlar,
har sedan länge brunnit ut.

***

Sanningen, vad ska vi göra med den? Ärligheten, vi borde bränna den på bål. Och fina ord förfalskas, för att sanningen förfinas. Och lögnaren förnekas, och lögnaren förnekas.

***

Jag hade ingenting att förlora, så jag förlorade. Jag ville se om det fanns något att vinna tillbaka. Istället blev en liten del av mig kvar.

***

Nu är jag tillbaka här, men det finns ingenting över till mig. Alla stenar som jag kastade - iväg - så långt jag kunde - har igen - så noggrant placerats tillbaka där dom en gång låg. För att förtränga minnet av en bedragare, för att lindra smärtan av en synd.

***

Jag, en galen man. En sjuk man. En idiot på många sätt. Och en romantiker, i ensamhet. Ni borde spärra in mig, men det är redan för sent. Ni borde älska mig, men jag kommer aldrig älska er. Ni borde ha spärrat in mig för längesen. Nu gör jag det bästa av saken och spelar död: ligger bara ner: leker martyr. Jag, en vedergällning, en väderbiten man, med iordninggjord frisyr. Låt inte skenet bedra. Låt skenet bedraga dig. Låt skenet blända dig. Eller vänd dig om, som vem som helst. Lägg dig ner, såja, lägg dig ner och älska med mig.

***

Se mig inte som en ond man, se mig som ett offer. Den goda gärningen han gjorde, gjorde ingen väl. Och 1000 år av torka, sen 1000 år av regn. Och, nu sitter vi bara här. Jag med mina drömmar och Matissé. Du med ditt TV-spel. Man kan göra goda gärningar på TV-spel och man kan sträcka ut en blodig hand. Men Nobels fredspris och vanliga stipendium delas aldrig ut till sånna som bara sitter där. Sånna som oss.

***

Sagan om oss är sagan om dom som aldrig kom loss.

***

Jag ska skriva en bok. Jag ska vinna er. Era hjärtan och era kroppar. Er dans på min balkong. Era ögon mot mina öron. Jag ska skrika ut orden. Jag skrika ut varenda ord. Så att ni inte längre har ett val. Jag ska ställa mig bakom er och knuffa på. Jag ska vinna mina ord. Jag har ingenting annat att vinna: därför inget heller att förlora. Jag kan lika gärna hålla på. Vad skulle jag annars göra? Jag ska vinna tillbaka mitt liv, över på min sida igen.

Jag ska vinna tillbaka mitt liv, över på min sida.

***

Sagan om mig är sagan om han som aldrig lärde sig gå. Sagan om oss är sagan om dom som alltid tittade på.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

Bloggtoppen.se BlogRankers.com