Havanna - 2004.12.14

[Ever since I was 8 or 9 I've been standing on the shoreline]

Wednesday, November 29, 2006

1467. Quotes, 100 - 90

100.

Men han som vill förändra världen vill oftast bara förändra sin egen spegelbild.


99.

En mur är inte en mur för hon som inte vet att det döljer sig någonting på andra sidan.


98.

Vad folket skriker högst har någon viskat först.


97.

Fula fåglar flyger också.


96.

Man kan se samma stjärnor tindra genom gallret på en cell som från en öppen äng.


95.

Att vara kär är att vara liten, att vara liten är att inte veta vad kärlek är.


94.

Människor ser ofta upp till den som ser ner på dom.


93.

Den enda friheten, rädslan för fångenskap.


92.

I hysterin finns bara hysteri.


91.

Att tjäna ihop sitt levebröd är lättare när man förklarar brödets innehåll, än vad man lever för.


90.

Sanningen ljuger för alla som tror på den
.

1466. Till att dö med smuts mellan tårna

Vad kallas nätterna när man sitter i sängen med händerna tryckta mot tinningen, ögonen spända ner mot marken, ryggen böjd och fötterna pekandes åt samma håll, till att känna, den bittra insikten om att allt man gjort, allt man rört vid, varenda ord och varenda dröm man skrivit om, inte på något sätt berättar vem man är? Och långsamt, långsamt, låter man händerna förlora sitt grepp om huvudet, ögonlocken falla ner och huvudet, med hela sin tyngd, begravas i handflatorna. Som man, i ett slöseri med tid, suttit natt ut, natt in och väntat på de tindrande stjärnorna att falla ner från himmelen, på monster att storma ut och anfalla från garderoben och på väggarna att falla in till blotta vad som dolt sig på andra sidan, så att man nästa gång man greppar pennan har någonting att skriva om. Men just då och just den natten, och det är alltid en natt, inser att väntandet har varit endast ett slöseri med tid. Ingenting händer och i uppgivenheten och hopplösheten begravs huvudet allt djupare i händerna, likt ett sista desperat försök, en sista ansträngning och i ett sista hopp; låta pennan greppa handen till att i alla fall skriva om det. Om ingenting finns att skriva om, så skriv om det.

Kanske är det känslan av att bara misslyckandena, egentligen, beskriver vem man är och att i alla anteckningar, utspridda på golvet, ligger sanningen, livet, minnena och drömmarna som ingenting annat än frånvaron av ord, oförmågan att skildra tomheten, likt varje poet någon gång erfar; omöjligheten i att härma tystnaden, utan att själv bryta den, övervinna den och begrava den i ett skri som knappast gör det möjligt för någon annan att förstå vad han pratar om. Innanför hjärnbalkarna brottas tankarna med varandra och ursinnigt försöker han sära på dom, dra isär dom till att plocka ut dom och skåda dom om det så krävs att hela hjärnan sprängs i tusen bitar, men hellre spränga hjärnan i tusen bitar än att låta tankarna brottas kvar. Det är därför han sitter kvar, det är därför han sitter där, den natten och det är han också helt på det klara med, liksom att det är den oändliga raden av misslyckanden som driver honom framåt och att han efter ett tag blivit så fäst vid misslyckandena att han inte längre kan dra en tydlig linje mellan vem han är och vem han misslyckas med att skildra, alltså, vem han är och vem som är upphovsmannen till hans misslyckanden, och hur, allteftersom tiden förflyter i sin stilla gång, drivkraften i sig blir det som driver honom och med det, han i kampen med sina misslyckanden också måste kämpa mot rädslan för att en gång lyckas. Så att det enda som återstår för honom är att skildra misslyckandet, och dessutom misslyckas även med det.

I samma ständiga feber. I samma outhärdliga feber. En feber som på alla sätt är oundviklig, och på lika villkor, omöjlig att komma ifrån, just därför att febern, smärtan, sjukdomen, förfallet, blivit ett beroende, och ett beroende för sakens skull, för alla ords skull: att ha någonting att skriva om. Hans syfte med skrivandet, heller inget annat än att slå sig fri från denna feber; kunna lägga sig på kvällen och veta att han åstadkommit något som i all sin prakt överröstar hans overkligaste drömmar och vildaste fantasier om att i framtiden kunna skriva något lika bra igen, så att han kan lägga sig i sin säng, tom på drömmar och därför fri. Därför frisk och därför redo att börja leva igen. Samtidigt, hur det aldrig kommer bli så, hur han endast kommer att lyckas avbilda sig själv i anteckningarna som inte berättar någonting, i frånvaron av orden vilka han försöker fånga, och hur han i själva verket är just den frånvaron, just den tomheten och just det misslyckandet, och i sina försök att skildra tystnaden bryter upp i ett skri, ett tystnadens skri varefter det går upp på honom att han är dömd till att leva och dömd, genom livet, att låta levebrödet bli hans död. Till att dö med smuts mellan tårna, bläck på fingrarna och aska på läpparna. Likt en stridande soldat på slagfältet seglar ner från hästen han rider, till att släppa tyglarna, falla ner i gruset för att långsamt, långsamt se hästen springa därifrån.

1464. Ett år

28 november

Jag vet vart roten till min apati ligger; jag vet varför mina ord är döda och stilla jag vet varför blicken är svag och flackande, jag vet varför min röst är sviktande och mina tankar avskärmade; för lite musik! För lite dans! Så ge mig, en mikrofon och jag ska skrika min väg upp till himmelen; ge mig en mikrofon och jag ska få er att dansa; och jag ska dansa med er. Ge mig musik, en orkester stor nog att fördriva tystnaden ur varje vrå, som fågelkvitter när natten är sen; ge mig instrument, ge mig era liv; jag ska spotta i mitt liv, jag ska spotta och blöda, skrika och gråta. Det är så det går till. Det är så man dansar och det är så man lever. Från varje gatuhörn och varje mörk gränd, till varje öde torg och varje vissen allé; låt dansen bli vår revansch. Revansch mot vad då? Revansch mot samhället! Vår revansch mot regeringen, vår revansch mot skolorna, vår revansch mot alla dom som går på stan och vet hur allting ska vara, så dansa då; och vi ska dansa dom förvirrade, på trottoarer, i busskurer, vår revansch mot rastlösheten och tidsfördrivet, dagdrivandet och alla trasiga skor; så ska vi döda dom, så ska vi döda dom, genom att dansa, döda dom som vargarna anfaller alla fiender dom inte dödat än!


29 november

Vaknade upp utvilad. Lyssnade på en föreläsning om Nietzsche som jag laddat ner. Drack kaffe.

Tuesday, November 28, 2006

1463. Painting

Wazz upp?







Drawing board by GraphicLayouts.net

Monday, November 27, 2006

1463. Ett år

24 november

Konsten att skriva för sig själv, och inte för andra. Rättare sagt: konsten att skriva för sig själv. Det är vad alla stora romaner har gemensamt. Så att när man läser dom får känslan av att stiga in på obehörig mark, in i deras revir, in i den privata sfären, in i zonen. Hur intressant är det med författare som skriver för andra? Och, okay, i fallen med Gogols Kappan och liknande, visst skriver dom för andra; men om någon annan som inte har en aning om att vi är där och smyger, som inte har någon aning att författaren är där, i zonen. Som barn på jakt efter adrenalin, söker jag mig till dom mest förbjudna av alla zoner. De mest otillgängliga. Som Kafkas dagböcker, Sartres Äcklet, och Goethes Den unge Werthers lidanden.


25 november

Att leva eller att berätta.

Det är frågan.


26 november

Kom igår natt på, när jag lade huvudet mot kudden att jag inte ätit på hela dagen, frånsett några skivor bröd till frukost. Kände hur hungern trängde på, men hade inte ork att gå upp och laga någonting; tryckte istället huvudet än hårdare mot kudden, blundade, i ett försök att somna i från hungern, somna innan hungern skulle bli så påtaglig att jag inte skulle kunna somna. Gick inte, men samtidigt blev jag alldeles för trött för att ens tänka tanken att ställa mig och laga mat. Låg och stirrade upp i taket, försökte tänka på något annat. Somnade.


27 november

Att drömma om döden. Döden är en plats där inga drömmar finns. Därför drömmer vi inte att vi är döda. Det är omöjligt.

Thursday, November 23, 2006

1462. Ett år

22 november

Idag skrev jag ingenting. Vad finns där att skriva om? Alla dom som inte vet vem jag är. Jag skriver om dom. Som profeterna skriver om sina liv. Nej, ingenting värt att skriva om. Annat än känslan av att ha någonting att skriva om. Känslan av meningslöshet. Känslan av utanförskap. Känslan av att dö. På intet sätt skrämmande. Som om döden spelat ut sin roll. Den finns bara i orden. I tankarna. I hungern. Istället ingenting. Inte ens hunger, inte heller mättnad.


23 november

Läser filosofiessäer som jag tittar på matlagningsprogram på TV:n. Utan att bry mig särskilt mycket om vad dom lagar, hur det ser ut, och om det smakar bra. Istället försöka genomskåda klippen; förberedelserna, och titta in bakom kulisserna hur det såg ut när ingredienserna köptes in. Det ser så lätt ut, in i ugnen, sen ut igen och klart. I filosofiessäerna är det exempel och författaren kan skriva; vi kan till exempel ta exemplet med Pegasus. Som om det bara skedde så där, in i ugnen sen ut igen, somnade på kudden och vaknade upp ur drömmen om hur Pegasus fick en hel värld av logiker att skrubba sina handflator mot skallbenen. Jag vill veta hur dom sov, hur dom brottades med täcket den natten, spottade på örngottet, drägglade på lakanet, grät och kallsvettades hela natten igenom. Eller som Kafka skrev om Goethes dagböcker: att för varje "Idag skrev jag ingenting", hur mycket kamp och hur många knytnävar ligger inte bakom varje sådan anteckning?

Wednesday, November 22, 2006

1461. Michael Jackson



Stilrent, snyggt och vilka jävla melodier. Det är svårt att tänka på någon av dagens popmusiker som är lika bra, eller ens i närheten av det här. Det finns inte. Varenda steg, varenda rörelse, har sin mening och sin plats. Ingenting blir över. Perfektion.



Hela filmen, jag har aldrig sett någon talang som det. Hur han rör sig på scenen, och hur han sjunger. Det är någonstans efter 02:30 när Michael Jackson sviktar på knänen, sänker rösten och sjunger "trying to live without you know".. och allt bara klingar tillsammans i ett sanslöst jävla ögonblick av ren och skär popmagi.

Tuesday, November 21, 2006

1460. Hundra år: Gubbarna i fabriken och tanten

Jag satt vid vägen, på trottoarkanten varken utslagen eller vid liv, men någonting mittemellan, gubbarna på andra sidan ropade på mig, vill du ha te? Vill du ha te? Jag ville inte ha te. Det fanns ingenting jag ville ha, några bussar med skolbarn åkte förbi och alla kollade och några gjorde grimaser och jag såg bussen försvinna bort mot ån, över bron och ner på andra sidan och bortom ån, på andra sidan slingrade vägen sig uppåt, längs fötterna på några kullar, tills den gled igenom, i en dal, en glipa och på andra sidan kunde man se fabrikerna torna upp, skorstenar högre än Babylons torn spottade ut rök mot himmelen och jag tänkte att gud måste fundera där uppe, när han tittar ner, och hur kunde gud skapa några sådana som oss, en tant försökte korsa gatan, jag tittade på henne, hon tryckte på knappen, inga bilar inom synhåll, ändå väntade hon på att trafikljuset skulle slå om, det slog om och hon hasade sig över, ansiktet hoptryck, ansträngt, som om varje steg bar livets alla frågor under sulorna, på ryggen, och jag tänkte på arbetarna i fabriken där jag jobbat en sommar som ung, yngre, jag var sjutton år och visste ingenting, kom in, slängdes in, slungades in till en fabrik full av gubbar som kunde, som stått där i hela sina liv och därför visste allt, som inte visste någonting annat och som därför, i varje rörelse, i varje blick, försökte tala om för mig att dom kunde allt, som om dom var tvungna att bevisa det, den första gubben var grådammig i hela ansiktet och kände igen den gråa nyansen på tanten vid övergångsstället, han skulle visa mig en maskin, och han sa att maskinen skulle gå i åtta timmar och att det var min förbannade plikt att se till så att den gick i åtta timmar, sen lade han på några plaströr, jag skulle göra persienner, han lade på några wellpappskivor, och visade mig hur jag skulle vika dom, flåsade, lite irriterat, lite uppgivet, varje gång jag frågade en fråga, och så stod jag där, och han tittade på avstånd och kom fram varannan sekund utan att säga nåt, men bara visa hur jag skulle göra, och jag gjorde det och det tog två år för varje wellpapp att vikas ihop och jag skar mig på mina fingrar, och torkade av blodet mot mina arbetskläder och i lunchrummet kollade gubbarna på mig som om dom undrade vad jag gjorde där, och visste att jag bara var där för att snart åka därifrån, som en sån som inte pallade, som en sån där jävla pajas som skulle sätta mig vid skolbänken snart igen, och läsa om Strindberg, Platon och andra jävla pajaser, tyckte dom och jag satte mig vid mitt eget bord och dom sa, för fan kom hit och snacka lite, och jag kom över, sa hallå och dom tittade på mig, igen, som om jag inte hade där att göra, och när dagen var slut bytte jag om och cyklade hem och på morgonen efter cyklade jag dit igen, och så höll det på, i slutet av veckan hade jag redan kommit upp i samma tempo som alla dom andra som hade jobbat där i femtio år och när dom såg att jag kunde sköta maskinen lika bra som dom, så svarade dom med att maska och vrida upp sina radioapparater och köra truckarna fram och tillbaka i lagret, för att i ett sista desperat försök, rädda dom femtio åren som skiljde mig från dom, som en barriär och i lunchrummet snackade dom om brudar, semester, och vädret och när skiftet var slut kom nya arbetare in, dom lade upp sina väskor på maskinerna, vred på rätt frekvens på radion, slängde in en prilla snus under läppen, och ställde sig vid maskinerna med såna där grimaser som att det dom gjorde, det kunde dom, och inte bara så, men som att dom var bäst i världen på det dom gjorde, och likväl, att det dom gjorde var viktigt, på något sätt, viktigt, allt det där hängde ihop och dom såg nöjda ut när dom stod vid banden och tryckte på knapparna och vek ihop kartonger, dom såg nöjda ut i all sin misär och dom såg nöjda ut som tanten som passerade gatan, under den gröna gubben såg nöjd ut, inte tillfreds men nöjd över att passa in, över att sköta sig, över att gå över gatan när man ska det, när den gröna gubben blinkar, och inte annars, och dom hade ingen aning om varför det var så, det bara var så och då skulle man lyda det och i allt det där såg jag vad meningen med livet var, och vad var det, om inte rätten till att leva det och jag tänkte på livet och jag tänkte på döden och jag förbannade livet och jag förbannade folket som levde det och jag förbannade dom för att i allt dom gjorde, verkade tro att dom hade livet på sin sida, som att livet tillhörde dom, för att dom levde det som man ska leva det och dom använde det som ett sätt för att se ner på folket som gjorde annorlunda, se ner på dom som gick mot röd gubbe, se ner på dom som pluggade, på dom som läste, på dom som hade gett sig fan på att strunta i alla regler, och alla konventioner, och lagar, på dom som satt på gatorna, och dom såg ner på folket som satt på gatorna, som vargarna ser ner på alla varelser dom inte dödat än, som kyrkans folk ser ner på folket som inte blivit frälsta, och hon tittade på mig, jag tände min cigarett och hon tittade bort igen. Jag höll min blick fäst på henne, och såg henne försvinna bort, den lilla, lilla, tanten, och någon gång hundra meter senare vände hon sig om för att se om jag fortfarande tittade på henne, och jag tittade på henne utan att låta blicken flacka en enda sekund, och hon såg hur jag tittade och tittade bort igen. På något sätt kändes det som att jag vann.

Monday, November 20, 2006

1459. Ett år

16 november

Löven faller, dom har fallit ett bra tag nu. Träden skalas av och allén utanför kyrkogården liknar mer ett skelett. På skylten över porten står det: tänk på döden.


17 november

Människor skyndar hem som skuggor krypandes över fasaderna. Med axlarna spända, ryggarna böjda, huvudena sänkta. Bara under gatlyktorna syns dom. Skuggor kastandes mot fasaderna, sen tynande bort och jag kom att tänka på vad jag tänkte på alla kvällar i barndomen då jag inte kunde somna. Att det var en liten tjej som varje kväll när solen gick ner målade allting i mörka färger, och så fort solen gick upp målade hon allting i ljusa färger igen. Även fast det inte verkade särskilt trolig, kunde jag heller inte förkasta det helt säkert. Jag hade aldrig varit där. Nu är jag där, och jag vet fortfarande inte.


18 november

Tystnadens skri! Vindar som skriker mitt namn; vem är du? Vem är du? Vem är du? Som om jag någonsin behöver besvara den frågan. Med annat än just ett tystnadens skri.


19 november

Hur liten jag känner mig när jag tänker på att även jag ska gå döden till mötes. Det är bara en fråga om tid. Jag ska ligga där och titta på dom som tittar på mig, andas ett sista andetag, säga hej då. Långsamt somna in, som jag som barn somnade i baksätet på bilar. I framsätet spelade radion. På dödsbädden dessutom hålla skenet uppe. Vem kommer hålla min hand? Vad kommer klockan vara och hur kommer det kännas kvällen innan? Ska jag borsta tänderna? Ska jag äta något? Eller kommer jag hela dagen att veta att snart kommer jag att dö, det är ingen idé att dra ut på det. Den sista månaden; ska jag tvätta kläderna då? Handla delikatesser? Titta på nyheterna? Eller bara långsamt tyna bort. Avskärma mig, som ett sätt att förbereda sig. Det känns som att jag börjat nu. Jag kan inte börja nu. Jag måste fortsätta. Överleva varje dag. Överleva varje natt. På morgonen gå upp och dricka morgonkaffet. Planera dagen. Och han som sa att man skulle leva varje dag som om det vore ens sista. Vart ska man då hämta kraften ifrån? Jag lever varje dag som om jag skulle leva för evigt. Där hämtar jag kraften ifrån. En tro på att tiden stannar och precis när jag sluter ögonen kommer allt jag gjort tillbaka till mig, alla dikter jag skrivit, alla teckningar jag tecknat, alla listor jag listat, som en värld full av sand. Där förlorade, kvarblivna söner burit upp sina förfäders vrakdelar på land. Till att bygga ännu en båt, att segla därifrån med. I den sanden ska jag borra ner mina tår och låta vågorna skölja över varje spår av existens, varje spår av att någonsin ha levat alls. Och allt jag har gjort kommer brinna ut som en fackla utan någon att brinna för.


20 november

När jag var yngre trodde jag att alla som tittade på varandra hade haft sex med varandra, eller skulle ha sex med varandra. Jag trodde att om en man hjälpte en dam ut ur taxin så skulle dom hoppa in på närmaste toalett och ha sex. Jag trodde att alla hade sex, utan jag. Att mina klasskompisar hade sex med varandra. På ett sätt var utanförskapet enklare att förstå då. Det var dom mot jag, nu är det jag mitt i. Mitt i smeten, har sex ibland men är ensam för det mesta.


21 november

Kassörskorna har börjat säga "ha en trevlig dag", när dom lämnar tillbaka växeln. Överraskad över att någon så främmande person säger något så vänligt förmår jag aldrig att svara med något annat än "okay", eller "ja, ja". Som om jag måste framhålla att vi visst inte är vänner. Hur hade det förresten låtit om jag svarat "ha en trevlig dag du med". Det hade framstått stötande, nästan som att inkräkta på deras revir. Samtidigt har jag heller aldrig hört någon säga "ha en trevlig dag" med så lite passion i rösten, som om dom alls inte menade det, men blivit tillsagda att säga det för att vara trevliga. Deras munnar fortfarande stängda, bittra, blickarna tomma och håret grått. Kanske är det därför jag svarar så kortfattat, "okay", "jaja", mer som ett "detsamma".

1458. Hundra dagar: Molnen

Där var jag, vaknade upp en morgon och kände mig tom, tittade ut, sökandes efter någonting att titta på, men det fanns ingenting, det fanns bara minnen och drömmar, och det fanns inga drömmar annat än dom som fick plats i minnena, och just minnet var en dröm i sig, jag mindes, som jag minns idag, olika platser, olika torg, med vilka drömmar jag förknippade dom med, och det var alltid drömmar om att åka därifrån, så att allt jag mindes, som molnen på himlen, den morgonen var helt frånvarande, tomma och intetsägande. Jag vaknade upp bredvid Katie, hade nästan glömt av varför jag somnade bredvid henne, vaknade upp av att Katie kysste mig i nacken, lade sina händer runt min midja, viskade att hon tyckte om mig, och ville veta hur allting skulle bli, ville veta var jag stod, hon sa att för henne var jag bara en enda stor mystisk varelse, som hon inte visste någonting om, jag svarade inte, hon sa att det var för att jag var så mystisk och hemlighetsfull och tyst, som hon tyckte om mig, hon sa att jag påminde om hennes bror, hon sa att hennes bror var en sån som ibland kom och ibland gick, men ingen visste någonsin vart han var, och en gång när hon var sju år eller åtta år, sa hon, hade hon suttit vid köksbordet och ätit corn flakes och rostat bröd och på det rostade brödet hade hon haft sirap och socker och hon hade druckit varm o'boy den morgonen, och när hon satt där kom brorsan ner med en väska på ryggen, och sa hej då, jag drar till staterna nu, om morsan undrar vart jag är, så säg att jag åkt till staterna och att hon inte behöver vara orolig, och så lämnade han en lapp på bordet: morsan, jag drar till staterna nu, signerade 'brorsan', gick till tågstationen och åkte därifrån, och hon pratade om sin brorsa och hon pratade till mig, och jag svarade inte, jag låg med ögonen slutna, och hon drog sina fingrar genom mitt hår och jag sa ingenting, jag kunde inte säga någonting, jag hade ingenting att säga, och hon frågade om jag tyckte att hon var jobbig, om jag tyckte om henne, och hon frågade alla möjliga slags frågor och jag svarade inte på en enda, satte mig upp, tyst, tog på mig mina kläder och gick därifrån, sa hej då och vi ses, hon tittade på mig och när jag stängde dörren öppnade hon dörren igen och bad mig komma tillbaka och krama henne en sista gång, jag kramade henne en sista gång och vände om, jag visste ingenting, jag visste inte vart jag stod, vad mina känslor var, hur dom såg ut eller vad dom ville, jag var slagen, utmattad och rädd, livrädd att fastna i något spel, kära ner mig, och bli kvar. Jag sa ingenting, hade inte sagt någonting på flera dagar, kändes det som, jag bara satt och stirrade ut på molnen dagarna i ända, jag hade inga känslor, hon betydde ingenting, och jag korsade vägen utan att kolla mig för, en bil svängde in och körde nästan över mig, han tutade och gestikulerade med armarna, och jag tittade tillbaka på honom, med förstelnad blick, som om jag inte för en sekund fattade vad han tutade för, gick över till andra sidan, insåg att jag nästan blivit påkörd, överkörd, och dödad, men kunde inte bry mig mindre, firade med att tända en cigg, det var mitt sätt att fira på, mitt sätt att fira det faktum att jag fortfarande var vid liv, genom att dö lite till, och jag gick några kvarter. Satte mig på en bänk i parken, en tant satte sig bredvid och bad mig släcka cigaretten, jag släckte cigaretten och hon undrade om jag inte var rädd för att dö i förtid, om jag fortsatte röka, och jag tittade in i hennes gråstarriga, gamla, darrande ögon och jag tittade så i några sekunder, som för att förkunna att vad jag skulle säga var något viktigt, och jag svarade, nej, jag är inte rädd, och jag var inte rädd för att dö, den tanken skrämde mig inte längre, tanken på att vara död, kändes mycket närmare, mer relevant, än tanken på att bli gammal och grå, som henne, och jag svarade, nej, nej, vi ska alla dö någon gång och jag reste mig och gick, dagen passerade förbi, jag var slagen och hade ingenstans att ta vägen, gick förbi några skyltfönster i stan, där dörrarna var stängda, igenbommade, och lokalen tom och i skyltfönstret stod en hel rad av nakna skyltdockor och stirrade på mig, med sina självsäkra, nonchalanta, ansiktsuttryck och jag tittade på dom som dom tittade på mig och kände mig som dom, kände mig mer som dom än vad jag kände mig som mig själv - ingenstans fanns det någonting som intresserade mig, det fanns ingenting att brinna för, ingenting att tända eld på, ingenting över huvud taget och jag orkade inte längre bry mig ens om min apati, det var molnen och jag och molnen var bara fläckar på himmelen som inte längre skymde några sagofigurer, eller några gudar av något slag, jag gick gatan fram och det kändes som att jag hade genomskådat allt, allt, allt, precis allt. Tänkte sätta mig ner och skriva ett vykort till morsan och farsan, dom hade skrivit brev i vilka dom uttryckte sin oro över min situation, och för varje brev som jag inte svarade på, växte oron, till något slags kaos, jag hade inte hört av mig på flera månader och i sitt sista brev hade farsan berättat om en dröm han hade haft, där jag dog och nu undrade han om jag levde, och jag tänkte skriva ett vykort för att bevisa motsatsen, men det fanns inga vykort som var fina nog, eller fula nog, det fanns inga ord, som heller var passande nog, jag kunde skriva att jag levde, utan att knappt mena det, och jag försökte skriva någonting sånt där, men hittade inga vykort, fina nog, och struntade i det, satte mig på ett café av gymnasieungdomar, som pratade om hasch och sprit och engelskaprov, och dom fnittrade och jag tittade på dom, dom var förlorade, men vem var jag att kunna bedöma sånt? Och jag fiskade fram den sista cigaretten i cigarettpaketet, den var sönder och tillplattad av att jag hade suttit på den, jag hade lämnat vandrarhemmet där jag bodde och tömt allt jag hade i väskan, till en plastkasse som jag bar på, väskans axelremmar hade givit mig blåsor och skavsår, och jag rensade bort en del böcker, tog bort några klädesplagg och tömde allt i en plastkasse, det var allt jag hade, allt jag ägde och om någon hade sagt till mig när jag var ett barn att jag femton år senare, eller tio, eller tjugo skulle sitta på ett café i stan med alla mina ägodelar instoppade i en plastkasse, så hade jag förmodligen tagit liv av mig, men här satt jag och skymningen föll och på håll, i horisonten såg jag ett pariserhjul rotera, och jag hörde hundar som skällde, som morrande, entoniga, långsamma sirener på håll, vem var det nu som skulle få på skiten, tänkte inte mer på det. Pariserhjulet, som en taggtrådsställning, runt stan, jag svepte kaffet som jag hade beställt och tänkte på en Neil Young-låt, tänkte på Four strong winds, och kunde inte låta bli att nynna melodin, betalade notan och gick vidare, med blicken sänkt mot gatstenen, letandes efter mynt och sedlar som andra folk hade tappat, och undrade vad jag skulle göra om jag hade hittat en tusenlapp, eller en hundralapp, jag hade gått till en restaurang och köpt in den dyraste rätten, ätit, tuggat varsamt men det fanns inga mynt på marken, det fanns ingenting, och jag gick framåt, steg för steg, utan att hitta någonting, utan att tänka på någonting, men genom att bara vara, och stå för det som blev över i mitt varande, jag tittade på molnen en gång till, en sista gång, och kände mig precis som dom, som ingenting, en slagen man, frånvarande, vilsen och förlorad.

Friday, November 17, 2006

1457. Topp 25

Fem författare:

1. Rimbaud
2. Kafka
3. Dylan Thomas
4. Goethe
5. Strindberg


Fem regissörer:

1. Tarkovskij
2. Bergman
3. Fellini
4. Murnau
5. Ozu


Fem fotografer:

1. Lartigue
2. Riis
3. Friedlander
4. Koudelka
5. Brandt


Fem musiker:

1. Bob Dylan
2. Van Morrison
3. Tom Waits
4. Neil Young
5. Brian Wilson


Fem idrottsmän:

1. Muhammad Ali
2. Maradona
3. Bobby Fischer
4. Zidane
5. Garrincha

Thursday, November 16, 2006

1456. Frack



1455. Hundra dagar: Drömmarna om råttorna i Indien

4.

På stäppen, några barn som dansade och i bussen, puh, tystnad och chauffören skrek varför ser ni så sorgsna ut, vi ska dansa, vi ska dansa, vi ska dansa och så satte han på musik. Ingen dansade, ingen reagerade, vi bara satt och satt och så satt vi hela natten sorgsna, och ledsna på väg till våra egna hem, om det så var slott eller kåkstäder, på väg till våra koncentrationsläger av folk som visste allt för väl vilka vi var; jag var inte sån, jag var tvärtom, desperat sökande efter dom som aldrig hade sett mig förut, men likt förbannad var jag lika sorgsen den natten, på väg till mitt eget koncentrationsläger, en flykt undan allt det där, tittandes ut genom fönstret räknandes mötande bilar, och undrandes i den nattliga, kyliga luften om det var allt som livet erbjöd, så stannade bussen och jag hoppade av, gick längs vägkanten och såg några lyktor närmandes på håll, liftade till närmaste stad, satte mig på trottoarkanten och såg solen gå upp, köpte in lite kaffe, och tänkte på det som varit, tänkte på den där natten i Manchester när jag jobbade i en köttfabrik, skar kött, sorterade kött, blev blodig om händerna och hela tiden utskälld av ledarna som var några irakier som gick runt och systematiskt hackade på oss nya arbetare, för långsamma! Snabba på! Tänkte på Ali - Foreman i Zaire -74, han vann, han vann, rusade farsan ner och sa på morgonen, han vann, jag kan inte fatta att han vann! Och så käkade vi havregrynsgröt med äppelsylt och daggen låg över gräsmattan och Muhammad Ali hade vunnit och jag drack upp mitt kaffe, försökte hitta en plats att lägga väskan på, kanske få några timmars sömn, i en mörk gränd såg jag en handskriven skylt, rum för 15 spänn, jag tog det, checkade in och lade mig på bädden som bara var en filt utlagd på en träskiva och spindelnäten täckandes fläkten och råttor gnagandes mellan väggarna, jag lade mig på sängen, på rygg och helt utslagen och för trött för att somna, det här var mitt liv och jag kände mig lika hemma som någonsin förut, somnade till slut och vaknade svettig, av att värmen tryckte på, den kvava luften och bilarnas tut, polisers sirener och jag tänkte på natten i Manchester igen, hur vi lastades in i minibussar på väg till nya fabriker, halvsovandes, väckta av chauffören och uppställda på led till att ta emot våra arbetskläder, givna order, som en armé av soldater som inte hade någonting att slåss emot, inte ens några gevär att slåss med, vi var bara där och det var allt och jag tänkte på vad jag tänkte den natten i Manchester hur Muhammad Ali hade stått mot repen i Zaire, i en rond, två ronder, tre ronder, fyra ronder, fem ronder, sex ronder, sju ronder, och i den åttonde ronden rest sig upp slagit två slag och poff, Foreman låg ner, folk skrek och folk dansade den natten och folk dansar än i dag men inte här, vi står och tar emot order, det är något fel, det måste vara något fel, vi borde dansa, vi borde dansa och vi kom in i fabriker, stora kossor hängandes i krokar från taket, med blod sipprandes från sina käftar, en gammal man med sin såg, demonstrerandes sin erfarenhet och skicklighet, tog sågen och sågade av ett ben, gav benet till oss och sa sätt igång, stå inte bara där! Jag tog min såg och sågade och dom andra tog sina sågar och sågade och vi hade ingen aning om hur vi skulle såga så vi sågade mest hur som helst och irakierna kommandes i sina orangea hjälmar som gjorde det uppenbart att dom stod högre än oss, dödliga, meniga soldater i blåa hjälmar, pekandes, tillrättavisandes, skällandes, såga så och så och jag drömde mig bort till främmande länder där rummen kostade 15 spänn och fläktarna var täckta av spindelnät och genom fönstret kunde man höra trafiken brusa, bilarna tuta och torghandlarna diskutera om sina priser, det var mitt koncentrationsläger, mitt hem, av folk som inte hade någon aning om vem jag var, och än mindre, brydde sig, det var mitt hem, det var mitt hem och jag gick ner på stan och drack en kaffe till, tänkte på dom orangea hjälmarna och alltid var det samma sak, jag jobbade bara där en natt, men varje på varje fabrik var det samma sak, orangea hjälmar, tillrättavisningar, blod och maskiners burrande och jag lyssnade på burrandet hela natten igenom, hade inte käkat något på hela dagen, hade knappt sovit den kvällen, det var kallt och jag hade några mynt i fickan, tog chansen och sprang ifrån när dom orangea hjälmarna var utom räckhåll, tvättade av händerna, sprang upp för trappan, lunchrestaurangen, soppa för några spänn, tog soppan och slevade i mig, allt vad jag hade tittade upp och där satt dom orangea hjälmarna, lite längre bort, iakttagande mig, rökande, skrattande, dom kom fram och frågade om benet redan hade sågats klart, jag sa att benet inte hade sågats klart och sprang därifrån, lämnade halva soppan kvar, sprang ut och tänkte på natten i Zaire, kunde nästan höra Foremans andetag, Alis andetag, flåsandet, slagen, dansen, stegen, och jublet när Foreman föll ner, knocken, och hur Ali inte slog ett sista slag utan lät Foreman långsamt, långsamt falla ner, bilderna rullades upp gång på gång, publiken i bakgrunden skrikandes hysteriskt, applåderandes, skakandes på sina huvuden, som tjurar i kedjor bara vrålandes, allt det där rullades upp och bilderna var så levande så att om jag bara blundade, och rörde vid köttstycket i min hand så var det Alis panna jag rörde, Foremans svett jag torkade av, jag tittade upp, dom orangea hjälmarna var där, alla andra jobbade och dom orangea hjälmarna stannade bakom mig, det är slut sa dom, du kan gå hem och kom inte tillbaka igen, jag lade bort sågen, struntade i att putsa den som jag hade blivit tillsagd om att putsa den, knöt mina skor och gick därifrån, jag hade inte tänkt att komma tillbaka hit ändå, sa jag när dom sa ändå, okay sa dom, okay sa jag, jag tog bussen hem, det regnade och jag var hungrig, somnade på bussen och vaknade upp vid busstationen, ur drömmarna om råttorna i Indien, fläktarna med spindelväv och trafikens buller, och om någonting var mitt koncentrationsläger så var det just det, drömmarna bort, drömmarna om att packa väskan och dra, utan att säga hej då, drömmarna, drömmarna, dom verkade aldrig lämna mig i fred.

1454. Hundra dagar

1.

Dagar kommer och dagarna går, i ända, utan att någon tänker på det. Man vaknar på morgonen och lägger sig på kvällen, stämplar in på sina arbeten, fyller lunchboxen med mat, äter upp lunchen, diskar boxen, åker hem och lägger sig, vaknar, stämplar in och stämplar ut jag gick på stan idag och såg folk i kylan, krypandes över asfalten, hukandes under sina kappor, lutandes mot betongen väntandes, väntandes, på bussar som aldrig kom och svärandes högt nog så att andra skulle höra missnöjet, men lågt nog för att inte få det att verka som medvetet, medvetna svordomar; vi är hjärntvättade sen dagen vi föddes, matandes med reklamer, normer, religioner, politik och svältandes i våra egna rum, hungrandes och törstandes efter bröd och kärlek jag hade en kompis när jag var liten vi gjorde barkbåtar och släppte ut dom i bäcken som porlade på ängen bortanför skolgården, jag hade en kompis när jag var liten vi vek pappersflygplan och kastade ner från femmornas klassrum på våning två, jag hade en kompis när jag var liten men när jag blev äldre var det mest bilar och brudar, och påhittade historier om hur Steffo i sexan hade gjort en loop med gungan och för varje ny morgon fanns det en ny story från någon i klassen om hur han kände någon som kände någon som hade en brorsa som hade gjort en loop med gungan, det tisslades och tasslades och till slut fick lärarinnan nys på vad det tasslades om, en tant med jeansen över naveln och håret grått, glänsande, rökhosta och torra, gamla, uttråkade ögon, med sin hesa, väsande röst sa hon: jag har hört att det är någon som har gjort en loop på gungan här ute - och alla elever tystnade, dom coola killarna längst bak kollade långa blickar på varandra, några flickor längst fram fnittrade, och så fortsatte hon: gör aldrig en loop på gungan, då blir det kvartssamtal och hon hade missat något, med den nya generationen som vi representerade; hon hade missat vad som hade gått om intet från när hon var ung och till idag.. det fanns inte en djävul till förälder som någonsin brydde sig om vad som sades på kvartssamtalen, dom kanske brydde sig och sa; aha, oj! Men det var bara för att hålla skenet uppe, men föräldrarna litade på sina barn och deras ärlighet, och barnen litade på sina lögner och när lärarinnan pratat klart så fnittrade pojkarna längst bak, och flickorna längst fram och jag satt någonstans i mitten och kollade ut på skolgården och ville åka hem, ville bort därifrån, ville flytta hemifrån och mina dagdrömmar fantiserade jag om Robinson Crusoe, jag hade läst den och hoppades att det fanns en öde ö någonstans och jag skulle åka dit och leva där och ingen skulle någonsin komma och hälsa på mig, det var väl underförstått och meningen med resan, jag skulle bygga kojor i träden och dricka kokosmjölk på stranden och fiska och ha apor som husdjur och det var helt naturligt att det skulle bli så, men lärarinnans hesa röst, hennes trötta ögon; det fanns någonting där som skrek till mig, i ursinnig ton att spring, spring, för annars blir du precis likadan och herre gud, men jag sprang inte jag satt kvar vid bänken och svarade på alla frågor och skrattade åt pojkarna och blinkade åt flickorna men gick hem ensam varje dag när klockorna ringt ut, med händerna i fickorna och blicken fäst mot marken och ibland tittade jag upp för att se pojkarna, dom coola pojkarna försöka göra loopar på gungan och dom hojtade och knuffade fart på varandra, det var deras hån, deras revansch mot samhället, mot dom hesa, dassiga, rösterna, mot dom gråa frisyrerna och alla förbud som fanns, och i all sin närvaro bara påminde om en dåtid när dinosaurierna vandrade från hus till hus och den dassiga, gråa lärarinnan matade dom med brödsmulor, lika dassig och grå som idag och pojkarna knuffade på varandra men det gick aldrig att göra en loop, det var bara en myt, en lögn, ett påhitt, som dom började röka och sniffa istället.


2.

Det var med dom fnittriga, små ögonen som jag läste On the road, dom barnsliga ögonen med den brinnande blicken, jag läste On the road som en sån där domare i peruk och förstelnade svarta kläder, läser upp en dom, jag läste On the road som jag hade läst Rimbaud, några veckor tidigare, som jag hade läst Kafka och Strindberg, men On the road var något annorlunda, något nytt, levande, något som talade direkt till mig inte bara hur det var, men hur det skulle bli, att allt var skit och det var deras fnittriga ögon jag såg, deras blickar övervakande allt som rörde sig, som strålkastarna på ett fyrtorn, deras sökande efter jazz, sex, och droger, deras jakt efter någon att jaga, något att hålla fast vid, något som inte fanns, en dröm och i deras fnittriga ögon såg jag mig själv, läsandes högt, dansandes och viftandes på armarna, på väg någonstans, knäppandes med fingrarna och leende, jag bodde i Manchester vid den tiden, där vinden blåste tag i fönstret och regnet smattrade mot fönsterkarmen och grenarna rispade mot taket och ventilerna susade och On the road var mer än bara en bok, det var inte en bok, det var en bibel, ett sätt att vara på, och som perukerna läser upp sina domar läste jag den, dömd till ett liv på drift, det fanns ingen återvändo och hur jag än skulle leva mitt liv, med barn och familj eller ensam, utslagen och alkoholiserad, så blev det uppenbart, kusligt uppenbart, naket och fastslaget, att jag skulle leva mitt liv som en vagabond, dragandes från hus till hus, sovandes i en säng med väskan som huvudkudde, inte för att jag ville det men för att jag inte hade något bättre för mig, jag tog upp mina skrynkliga sedlar, åt kexen som fanns kvar i kexpaketet, doppade tepåsen i det kokande vattnet, tände en cigarett och tog den sista klunken i vinflaskan, reste mig och satte mig ner igen, reste mig upp och satte mig ner, fanns det någon där som såg mig och vad skulle mitt liv vara värt om inte känslan av att vara fattig och värdelös, på väg någonstans i en buss, fullproppad med kycklingar i Vietnam, kacklandes, skumpandes, solen stekhet och luften nersotad av avgaser, dammig av vägens grus och bilar tutandes, cyklister gestikulerandes, mödrar vid sidan om med tre barn på ryggen, spädbarn skrikandes och ungdomar barfota, smutsiga, svettdoften och de trasiga tänderna och jag satt där, längst bak i en evig dvala och ville skrika ut min ilska, min kärlek och min rastlöshet; på samma gång, det gick inte att skilja dom åt, ilskan, kärleken och rastlösheten - men jag visste inte på vilket språk, så jag satt kvar och bussen åkte vidare, skymningen föll och bäbisarna skrek hela natten igenom, försökte luta huvudet mot mina händer, försökte luta huvudet mot sätet, ryggstödet och väggen, men det vibrerade och skakade och tutade och i horisonten tornade nya städer upp, som stjärnhimlar strandsatta på marken, blinkandes, tindrandes, gatlyktor som gravstenar, trottoarer av tidningsförsäljare, fruktförsäljare, trafikljus blinkandes gula, det blev ingen sömn och det blev aldrig någon sömn, slitandes isär av tankar, tankar, vart var vi på väg, släpp av mig, släpp av mig och jag ville skrika vem jag var, mitt namn så att alla hörde men det var ingen som förstod ändå, och hela natten åkte bussen vidare, kylan och vindarna fläktandes, tröttheten och utmattningen som det innebär att inte ha en blekaste aning om resans mål, tittandes ut, flockar av hundar springandes i dikeskanterna, kossor vrålandes och vildsvin grymtandes; på väg någonstans, i alla fall på väg någonstans.


3.

Sorlandes, som ett dovt muller, en lavin på framfart, en jordbävning, folket med sina kaffekoppar pratandes om sina liv, filosoferande, puffande på cigarrer och jukeboxen spottandes ut ett evigt flöde av 60-talsmusik, revolution i luften, någon skrattandes högre än dom andra och andra skrattandes åt det, servitörerna vilsna, förvirrade, bärandes på brickor, diskandes för hand, som ett enda stort inferno och jag fick för mig att hela universum hade sin början där och att hela universum skulle ha sitt slut där, i en diskussion om Sartre och Nietzsche, dom två sista människorna bara uppgivet konstaterandes sina egna brister och svagheter, robotar vinglandes fram och tillbaka och den sista kaffeslatten serverad, ljummen, sval och jukeboxen på repeat, en gammal Elvis-dänga eller en låt av Curtis Mayfield, röken slingrandes ut genom fönstret och höghusen skymmandes såväl soluppgång som solnedgång, kyrkklockorna klingandes och när de två sista människorna pratat klart gick dom därifrån, hem och drog lakanen över sina huvuden, drömmandes om en tid där drömmarna inte handlade om att uppfyllas, men att fördriva tid, om att fantisera över framtiden snarare än att förutse den, dagböckerna tomma på saliv, fyllda av väderleksrapporter, drömmandes om en tid då drömmarna styrde folket snarare än tvärtom, timvisaren välputsad, skavandes in i skinnet, till bara skelett återstod, två tomma blickar, en tid då folket trodde på det dom såg men blundade när dom bad, och bibeln, koranen, och bomber tillverkades för att det fanns någonting att kriga om, någonting att bry sig om, katter springandes över vägen, duvor vid flodbankerna ätandes på andra duvor, och duvungar pantandes parkbänkarnas ölburkar, ungdomar svärandes och tonårsgäng vandaliserande spårvagnar, avenyer och alléer som ett sätt att passa in, Nietzsche och Sartre diskuterandes, kaffet varmt och jukeboxen dansandes till sin egen musik, av det fanns ingenting kvar, det var bara ett stort intet, ett stort hav, och mitt emellan en gata som gick rakt fram, statyer som log vid sidan om, mögliga bilar, rostiga vrak och vissna bilar, drömmar som ruttnat bort och torkat in som sårskorpor på skrynkligt skinn, i dikeskanter flytandes upp och ner som en gång fiskarna simmat upp och ner, flutit medströms, det fanns inget sånt, det fanns inga fiskar längre, kvar fanns bara ett hav, ett stort hav av sånt som människan hade skapat, tillverkat, producerat för att begravas under, begravas med, gosskörernas nynnande, orkestrarnas symfonier, klassisk musik och fotbollspublikers allsång, av sånt fanns ingenting, bara en tystnad, ett tystnadens skri, som ett sorlande, dovt muller av människor som sedan länge, satt sig ner med handflatorna tryckta mot kindbenen som en gest, ofrivillig eller frivillig, medveten eller omedveten; en gest för att inte orka dansa mer.

Wednesday, November 15, 2006

1453. Ett år

13 november

Kan inte se en film två gånger. Det tråkar ut mig. Som att åka till en plats för andra gången för bara prata om hur det var första gången. Ändå, hur jag drömmer mig tillbaka till Shanghai. Där ölen kostar 2 kronor, cigaretterna 4 kronor, och smutsiga män och smutsiga fruar står i gatuhörn och kokar ris. Rör om köttgrytorna med händerna och fimpar på borden. Och så fort man slår sig ner är man en av dom, varken mer eller mindre värd. Äter med händerna, slickar av fingrarna och bjuder alla runt bordet på cigg. Jag vet inte om jag kommer tillbaka dit, eller om Shanghai är finare ändå som en dröm om det förflutna. Det är säkert dyrare där nu och det smutsiga folket har köpts upp av smutsiga företag, iklädda nytvättade kläder. Måltider serverade med plastbestick och ingen runt bordet bjuder någon annan på cigg. Dom äter upp snabbt, ståendes, kanske springandes. På väg någonstans. Som för att förtränga, just tiden som flytt.


14 november

Ständigt återkommande dröm: två män, en yngre och en äldre drar en kärra efter sig genom en stad. Det regnar och gatorna är öde. Båda männen verkar till synes vara oförstående med varför dom drar den, vad dom drar, och vart den ska. Ändå inte vilsna på något sätt, heller inte förvirrade; som om dom vet att kärran måste fram. Till varje pris. Aldrig säger dom någonting till varandra, mer än några tysta stönanden och befallningar, som; kom igen nu! Raska på! Som hämtat ur Kafkas Slottet och Becketts Mercier et Camier.


15 november

Våra idéer existerar, hur skulle vi annars kunna uttrycka dom? Om idéerna går ut på att vi kanske inte existerar, hur blir det då? Dom existerar också! Men kan vi verkligen tänka oss att vi inte existerar, för att säga det tydligt; en värld där inga av våra idéer existerar. Vi kan inte ens tänka oss en idé där vi själva inte existerar; så att tänka på Pegasus är att tänka på hur vi står framför Pegasus och tittar på Pegasus.

Tuesday, November 14, 2006

1452. Hundra dagar av ensamhet

1.

Den där känslan av tomhet, puh! Som den fyller mig som bara tomhet kan, skriker som bara tystnaden kan. Vägleder mig som bara dödfödda stjärnor kan. Jag är ingenting, men på väg att förvägra även den minsta ungen, kallfrusen och gråtfärdig, en lift hem. Jag sitter i mitt sovrum, ingen pratar med mig. Jag pratar inte med någon. Sånt är passé och det var många år sedan sist, jag drömmer om fåglarna som ingen sett och som ingen döpt vid namn, jag samlar stenar som ingen rört och får för mig i min ensamhet att livet redan är kört. Herre gud, 22 år snart och i krig med dom flesta, alla dom som frågar hur jag mår. Dom vet inte ens vad jag heter. Min hand styrd, som en robot efter ord, en missil, efter meningar som två blanka ögon framför spegeln, letandes efter någonting, levande nog att ta död på. Men känslan av tomhet, den sväljer alla andra känslor, rastlösheten, den bor där. Känslan av frihet, den bor där. Apatin, är dess ansikte, likgiltigheten och hopplösheten dess grimas. Jag kastar knivar mot solen, och ber, knäfaller framför statyer och säger herre gud, spottar i mina nävar och flätar håret till en frisyr, vidrig nog, vild och rufsig, att aldrig tas för någonting annat, aldrig uppfattas på något annat vis, än ett verk av ensamhet. För många speglar, jag trodde det var fönster ut, mot verkligheten, drömmar om framtiden; det var en spegel, och det fanns speglar överallt, med främlingar och dårar som såg ut precis som jag.


2.

Jag är för gammal nu, för gammal för att dansa, jag lyssnar på klassisk musik och räknar andetag, andas in och andas, jag lyssnar på Rolling Stones ibland, det är sant och jag försöker dansa, det kom en låt på radion igår som påminde mig om vem jag var när jag var yngre, ung nog för att släppa loss och komma undan med det; jag brukade svinga min midja på dansgolvet, skrika som en tjur, stirra som en antilop och morra som ett lejon.


3.

Hundra dagar av ensamhet och på den hundraförsta dagen packade jag väskan och drog. Till landet där ingen visste vem jag var, dom plockade ner mina drömmar i sin korg och bad mig rensa bort dom ruttna äpplena. Jag rensade bort dom ruttna äpplena, och jag rensade bort dom maskätna äpplena och på den hundratredje dagen åkte jag hem igen.

Monday, November 13, 2006

1451. Barndomen, 7 delar

1.

Jag har den tanken på barndomen framför mig, den både vrider och vänder i mig. Den drar i mig, sliter i mig. Skriker på mig, skrattar åt mig. Det är en tjej i samma klass, och jag är kär i henne. I natt drömde jag om henne, den här morgonen vaknade jag upp ur drömmen av att mormor knackade på dörren. Jag steg upp, satte på kaffe och hon pratade om mina kusiner, som är 15 år, 16 år, 17 år nu. Jag stirrar på mormor, och hon ryggar tillbaka. Säger någonting om mina kusiner. Jag kan inte låta bli att tänka på när jag själv var 15 år, 16 år, 17 år och tjejen som jag var kär i kom fram till mig. Hon sa hej och jag sa ingenting. Hon vände sig om och gick därifrån. I natt drömde jag om henne, det var en märklig dröm. Den var märklig på så sätt att den var verklig, i övrigt helt normal. Jag festade, gick hem ensam. Träffade en söt tjej på vägen hem, som frågade om vi skulle gifta oss. I all min berusning och all min desperation svarade jag 'tja, varför inte? jag har ändå inget bättre för mig', dagen efter ringde telefonen. Klockan var halv två och det var tjejen från igår, som sa att bröllopet började om en halvtimma, jag hörde kyrkklockorna klinga och stod med rufsigt hår, jeans, och trasiga skor. Jag rusade ursinnigt omkring i min lägenhet, rafsade i garderoben, hittade ingenting, borstade mina tänder, tvättade ansiktet, fick på mig en kavaj, klockan blev två, och klockan blev fem över två, tjugo över två, jag sprang ner till kyrkan där bröllopet skulle äga rum. På vägen dit mötte jag A., som jag var kär i när jag var 15 år, 16 år, 17 år. Hon stod där och undrade varför jag hade så bråttom, jag svarade att jag var på väg till mitt bröllop och hon sa, kort: ska du gifta dig? Jag sa att det inte alls var så, att jag inte alls skulle gifta mig, och kysste henne. Hon svarade och kysste mig, och när vi stod där och kysstes förvandlades hennes ansikte till alla dom jag tyckt om. Ibland såg hon ut som K. från England, men för det mesta såg hon ut som sig själv. Lika söt, och förstörd och med sina nyfikna, stora, mörka ögon, uppspända, munnen fnissig och håret glänsande, blänkande, brunt och fladdrandes i vinden. Jag kysste henne igen, och kysste henne och kysste henne och kunde inte låta bli att kyssa henne, hon frågade om vi skulle gifta oss och jag svarade ja, hennes mamma kom och vi lagade mat och hon var min, och det var det verkligaste av allt, att hon var min och att det alltid skulle vara så. Vi skrattade, och sen vaknade jag. Mormor satt mitt emot mig, berättade om kusiner som bowlade och kusiner som börjat skolan och kusiner som slutat skolan, och jag försökte få tiden att gå, nickade, svarade aha, men brydde mig inte det minsta. Tänkte på den dagen, eller den kvällen från barndomen, när A. kom fram till mig och sa hej. Det var min livs chans, men jag tog den inte. Och nu är jag tvungen att resa, vandra, göra allt som står i min makt, för att inte låta den dränka mig, inte låta den styra mitt liv. För att förtränga den, och förvägra den inträde och insyn. Jag älskar henne, men det är ingenting jag kan göra åt saken. Jag måste hitta någon att älska nu. Istället, någon som påminner om henne, som är precis som henne, men som är min. Jag måste, jag måste, jag måste.


2.

Den där bilden av James Dean. Han röker en cigarett, går med händerna instoppade i kappfickorna, huvudet hukat, ryggen böjd, som för att skydda sig mot regnet, det är så jag vill bli. När jag var liten hade jag den bilden över sängen. Jag kunde sitta och kolla på den i timmar, jag övade på hur man skulle röka en cigarett. På söndagar gick jag till kyrkan, och jag hatade varje sekund. Där rökte ingen, det var ingen som syndade och det enda folk gjorde var att tycka synd om andra folk, som inte var där. Som ett sällskap med enda gemensamma nämnaren, sina ryggar, vända åt folket utanför. Dom som rökte, rök inte! Du kommer till helvetet. Sure, om det är dit James Dean kommer så skicka mig dit, direkt, jag tar bussen imon, låter några fyllegubbar köpa ut cigaretter till mig och röker på bussen. Blir avslängd och liftar den återstående biten. När jag blev äldre satt bilden på James Dean kvar, inte på sovrumsväggen, där satt en bild på Muhammad Ali, men på näthinnan. Jag började röka så småningom och det är det bästa beslut jag tagit, jag har alltid varit en rökare. Även när jag låg i mammas magen, jag har alltid varit destruktiv, i rädsla för att förlora det jag byggt upp, börjat röka, i rädsla för att slösa bort mitt liv på en kyrkbänk, och komma upp till himmelen, se skylten STÄNGT, och höra genom ryktesvägen att gud inte finns. Jag har alltid varit destruktiv, och jag har alltid blivit kär i döda hjältar. Jag började röka och jag började dricka och folket i kyrkan så mig som ett svart får, dom försökte be för mig och tycka synd om mig och jag hörde hur dom suckade och jag satt på andra sidan, med benen i kors och skrattade åt dom, pekade finger åt gud och förbannade hela samhället som är uppbyggt av normer, illusioner, ah, som ett fördömt folk sitter vi och försöker göra gentjänster till Jesus, när han dog på korset, på Golgata, jag är mer som Judas Iskariot, han vågade, han hade gud på sin sida, och vem är vi att döma att inte hans läppar var befläckad av samma saliv som våra läppar, som deras läppar när dom sitter och förlåter Judas Iskariot för att det ska vara så, han kysstes av kärlek, så håll käften!


3.

Jag drar snart, jag drar till landet där folk sitter och dricker kaffe på morgonen. I stora grupper, på torg, lutandes mot statyer, i statyers skuggor, jag hör inte hemma här, det är bara något som folk fått för sig, jag är inte född här, jag är inte uppväxt här, jag är född i fantasin och i drömmarna om att komma härifrån. Jag hör hemma, endast där igen vet vem jag är, där ingen känner igen mig och där ingen frågar hur jag mår. Mitt namn på brevlådan, jag är döpt efter någon annan. Till att skapa ett eget liv, till att sprida glädje och vara positiv. Åt helvete med det! Jag har ingen plikt över huvud taget, jag hade kunnat mörda någon för att bevisa, för ingen annan än mig själv, att det är min frihet att göra så. Jag hade kunnat låta mig bli mördad av någon annan, för att bevisa att det är hans frihet att göra så, jag hade kunnat döda mig själv, för att det är min frihet att göra så, men jag gör det inte, för alla andra hade snackat så förfärligt, dom hade sagt att jag var en feg djävul, att jag var en vilsen själ, att jag var förlorad. Och jag håller med dom i praktiken, men det är inte det; utan, folk hade tyckt synd om mig, sagt att jag var besatt av djävulen och bett gud förlåta mig. Åt helvete med det! Dom kommer aldrig förstå mig, och jag kommer aldrig förstå dom och igår hade jag en dröm om att jag stod och speglade mig i spegeln, inte såg att det var jag som stod på andra sidan spegeln, och råkade krossa spegeln mot handen när jag skulle hälsa på främlingen, börja blöda och förblöda, med ett jack i handleden. Nej, det är dags för mig att dra. Jag ska köpa en tågbiljett för dom sista mynten som skramlar i min ficka, en skrynklig sedel, ett söndrigt pass, det är allt jag äger och jag har allt jag behöver i min väska på ryggen, men jag äger det inte, i rädsla för att det ska äga mig. Jag bär med mig det, och ställer ner det i dikeskanten, tar väskan som en huvudkudde och drömmer om barndomen. Den här barndomen, den där barndomen; som jag snubblade igenom. Som jag simmade igenom, som jag sprang igenom, som jag hasade mig igenom, och jag var rädd för alla, som barn var jag rädd för alla; jag trodde att alla skulle döda mig. Jag trodde att alla var ute efter mig, och dom bad till gud, och dom såg så självsäkra ut, som om dom visste vad livet gick ut på och jag sökte mig till torg, stora nog, för statyerna att sträcka sig mot horisonterna, täcka solen, och sprida skuggor åt gatans barn. Torg stora nog, för att ingen skulle veta vem jag var. Där levde jag mig igenom min barndom, planerandes ingenting annat än att visa för mig själv vad frihet var, rökte en cigarett, plockade upp fimpar från gatstenen och log åt svinen, klappade söta flickor på rumpan och tiggde brödsmulor från duvorna. Kastade knivar mot solen, kastade stenar mot ån, satte mig ner, och skrev några dikter på papper som svävade genom vinden, skrev listor och låtsades att livet var ett skådespel och någon gång gick ridån ner och när vi dog, så dog vi inte, vi gick bara av scenen för att byta kläder, och snart kom vi ut igen och vi var utklädda, hjärntvättade till att tro att våra kläder visade vilka vi var, och vi identifierade oss så till våra roller, att friheten ingenting annat var än sättet vi bar kläderna på, sminkades till att visa känslor och grät för att passa in, jag grät aldrig. Jag kollade bara folk i ögonen som om jag inte hade någon aning om vem jag var. Som om jag var utklädd till att vara naken, som om jag var blottad nog till att inte förstå vad tårar och skratt och känslor över huvud taget gick ut på, det var ett spel, med en tärning som någon hade givit oss, till att tro och inte tro på men veta, efter allt, att livet var styrt av någon gud som satt i publiken och granskade varje steg vi tog. Vilket mygel! Vilken lögn, vilken lögn!


4.

Jag skriver, så blev orden mina vänner. Mina bästa vänner, och det enda jag kunde lita på. Jag kunde skriva ner dom och dom satt kvar och några andra kunde komma dit, och dom kom dit, som dom kom dit, dom kom dit och kollade på vad jag hade skrivit och dom sa att så kan du inte skriva, och dom skrattade och berättade för varandra; titta, vad den lilla killen har skrivit! Och det var rim, om andra folk och i min blyghet tittade jag upp och jag trodde att dom skulle döda mig. Så skrev jag, just det, jag skrev för att berätta för andra vad jag känner. Men jag skrev aldrig till någon, jag undertecknade aldrig med mitt namn, jag skrev bara lösa texter, lösryckta rader, på servetter, och toapapper, skrynklade ihop och kastade ut genom fönstret, som pappersflygplan, tänkte att någon kanske skulle se, stoppade in i flaskor som jag kastade ut i bäckar och åar och tänkte att om hundra år kommer en tant komma till mig och säga: var det du som skrev det här? Och jag kommer svara ärligt att det var jag, och då kommer vi ha någonting att prata om.


5.

Tavlorna på väggen blev aldrig fler, vi åkte till stora varuhus ibland och farsan tog min hand och sa, nu du sonen, så ska vi köpa en tavla till dig, och vi kollade och jag fastnade i alla tavlor som jag tittade på, det var gamla romerska motiv, och det var nya motiv, på idrottshjältar och musiker, och det var indianer på en del och det var naturbilder, på öknen eller fotografier på hav som delat sig, och jag kollade på allt och vi köpte några, men tavlorna kom aldrig upp på väggarna, det var alltid något som fattades. En hammare, eller en spik, istället stod dom lutade mot väggarna och jag tänkte inte mer på det, jag lät dom stå där och kollade på dom när jag inte kunde somna och jag kunde aldrig somna så jag kollade på dom hela natten lång, tände en lampa och kisade med ögonen och drömmarna som till slut anföll mig och söv ner mig, och jag kallar inte detta för att sova, märk väl; det var inte sömn, det var bara en annan form av vaket tillstånd - jag kunde ligga på morgonen helt svettig och lakanet och örngottet i sängen på golvet, och kudden i andra delen av rummet och madrassen på golvet, och mig själv sittandes på en stol i hörnet, det var som att ett krig hade utspelats varje morgon klockan ringde, och det var drömmarna och drömmarna uppkom alla ur tavlorna som stod lutad mot väggen, en gång drömde jag om indianer, att jag var son till en indianhövding och hade dödat femtio spanjorer och spikat upp deras avhuggna huvuden på min sovrumsvägg, som likt förbannat var samma sovrumsvägg som tavlorna stod lutade emot, och blodet droppade och när mina vänner och min släkt kom in genom dörren till mitt rum ryggade dom inte alls tillbaka, istället skrattade dom och hyllade mig som deras hjälte, hälsade mig vid efternamn och pratade högtidligt om mina bedrifter, och när, på morgonen, klockan ringde så fann jag mig själv sittandes på golvet med benen i kors och jag tycktes mig fortfarande se intorkade blodpölar på golvet och fläckar på tapeterna så att jag inte helt avfärdad drömmen som en dröm, utan gick till skolan och skrev på ett geografiprov om indianer, att jag var där och en gång när jag var liten så slogs jag med indianerna och dödade femtio spanjorer. Dom måste tyckt att jag var fullständigt galen och knäpp, men det var så jag levde mitt liv. Min barndom, uthärdade min barndom, det handlade väldigt mycket om att uthärda, och väldigt lite om att leva; och uthärda i väntan på att någon skulle öppna dörren, sticka in huvudet och säga till mig att det är över nu, allt var bara en lek, en kurragömmalek, där ingen hittat mig, och på utsidan när jag kom ut skulle jag se hur alla figurer och motiv som stod avbildade på tavlorna, log mot mig och sa att det är över nu, det är över nu, den där leken som för mig hade uppfattats som fantasi, dagdrömmeri och ensamhet.


6.

Faster Greta uttråkade mig, farbror Gösta uttråkade mig. Jag brukade sitta på kalas och peta i näsan och stoppa i munnen och vänta på att någon faster eller morbror eller moster eller farbror skulle säga till mig, och jag skulle svara med; nej du, jag tänker inte alls sluta peta i näsan och stoppa i munnen, håll tyst! Och dom skulle rygga tillbaka och tycka att jag var den mest ohyfsade ungen i hela universum och jag skulle titta på dom, och dom skulle titta på mig och jag skulle göra grimaser och farsan eller morsan skulle i sin skam inför de andra, bära ut mig med ursinne och skälla på mig och svära åt mig och jag skulle göra grimaser åt dom och jag skulle skratta dom i fejset och jag skulle härma dom och dom skulle undra vad det var med mig, och jag skulle säga att det inte alls var något med mig och dom skulle skicka mig till olika fosterhem, och kanske där, bland alla dårar och problembarn skulle jag ha någon att leka med. Och vi skulle leka som bara dårar och problembarn kan. Vi skulle leka med djävulen och skratta åt faster Greta och farbror Gösta hela vägen hem. Vi skulle skratta åt dom så mycket att vi kiknade och tappade andan och blev blåa i ansiktet och vi skulle svära åt faster Greta och farbror Gösta och vi skulle skratta igen och det skulle bli bra, allt skulle lösa sig och den där rastlösheten som jag tidigare bar på, som en gravid kvinna bär sitt foster, den skulle ha varit ett minne i blott, och folk skulle ha kallat mig för missfoster och jag skulle ha kallat dom för missfoster, och så skulle det ha hållit på. Men ingen sa någonsin till mig, dom bara tittade på mig med sina kalla ögon, som prästen tittar på dom som inte blivit frälsta än, som om dom tyckte synd om mig, men ändå, ansåg mig vara såpass förlorad att det inte tjänade någon nytta att tala mig till rätta.


7.

På något sätt får hela min barndom plats i en tennismatch jag spelade mot en kompis. Jag var mycket bättre än min kompis, han hade precis börjat spela och hade dessutom ett värdelöst racket. Jag började serva. Jag kastade upp bollen. Smashade till bollen. Pom. Nät! Nät! Nät! Nät! Nät! Nät! Nät! Nät! Först tog jag alla bollar och svingade iväg dom. Sköt på folk som gick förbi, svor och skrek könsord så att en äldre man i pälsad huvudbonad stirrade tillbaka på mig och skrek att nu får det vara nog. Jag skrek att det ska fan inte alls vara nog, gubbjävel, men gubben gick vidare. Och jag sköt den sista bollen efter honom, så att den snuddade hans vänstra axel, och gubben den stackar'n ökade farten och gick vidare, och när bollarna var slut tog jag racket, mitt nyköpta racket och knäckte den rakt av mot domarstolen och så var matchen slut. Jag åkte hem och vägrade prata med min kompis på flera dagar, vägrade prata med någon och vägrade äta, vägrade dricka, gick bara runt som en zombie och tänkte på dom där åtta servarna som jag missade, i rad.

1450. med käften full av svordomar

Jag ser spiraler kanta min väg lika rak som spikarna i
väggarna hamrade in och förkovrade i mögligt skinn jag ser
barn som skriker och drömmar om tystnaden fylla snarkningarna
med adrenalin syre gas nattbordsljusets stearin droppa ner och stelna in
som fotavtryck på drift utan en säng att somna i med väskan
packad och skorna knutna det här är mitt liv
det här är mitt liv

jag tar blomman från dess rabatt knyter handen och vrider ut
saften som saliv på läpparna blod och vin dör vissnar
och begravs som människor i sina kistor ger frön till nya blommor
och drömmar om en framtid där alla lever i evighet är bara ett ställe
av döda själar som hittar på nya sätt för att ta livet av sig

tavlor på väggarna skakande och darrande som handen vilandes
över blanka blad en dagbok utan anteckningar är också en dagbok
men ingen kommer läsa den och ingen kommer förstå fyller jag
glaset med bläck och sveper mina läppar blåa som blåbär dränkta
i en ocean sen skriker jag mitt namn till dom som går förbi på spegeln
damm från tiden som flytt slår in dess glas och låter skärvorna skära in djupa
sår i handleden likt ärr som aldrig läker ska jag leva som jag lär ett slagsmål
mot döden och ett pekfinger mot mina bröder jag föddes inte här och jag är inte
uppväxt här det är bara något folk har fått för sig jag föddes i fantasin och
växte upp i drömmarna om att komma därifrån tog jag min navelsträng som en lian
och svingade mig mot främmande länder bara hemma där ingen vet vem
jag är kär på kredit med fickorna fyllda av hål min rikedom som några stenar
kastandes mot solen en horisont där clowner och fiender balanserar spelar
ut mitt liv mot motståndarens bönder och säger schackmatt med käften full
av svordomar min tunga svart nog att gömma sig i skuggorna av statyerna från
dom som dog igår står jag med handen i bakfickan och frisyren vild och ropar
till dom min kärlek som några vrakdelar uppspolade på öde strand bygger jag
en båt att segla därifrån i jakten efter ett hav djupt nog att drunkna i som
döden bara några kliv på vägen mitt kors och mitt Golgata som medaljonger på
deras kläder jag föddes i fantasin och växte upp i drömmen om att komma därifrån
min barndom som ett sätt att värja sig mot sagofigurernas vapen och där alla
levde lyckliga stod jag med blicken tom och frågade folket som tittade på vad klockan
var regnet föll som en ridå på scenkanten vinglandes suktande fnysande
tittandes ut genom bussfönstret och bländad av solens ljus gatlyktor som gravstenar
på trottoaren reflekterande mitt liv som tidningsbokstäver mot perrongernas väggar
står tidningsförsäljare kippar efter andan flåsar ut rubriker efter rubriker om
krig som inte finns likt oskulders erövringar en värld full av dynamit leder jag
förlorade själar till förvirringens gränder genom att berätta hur jag mår min
barndom som bara en plats där folk kom och gick utan att lägga märke till vart
dom var utan att veta vart dom var på väg mitt sätt att förneka existensen gör
även den minsta stenen levande tar jag kniven i dess skaft och plogar fram
min väg till domedagen mitt hån och mitt förakt som deras skratt mitt skratt som snöänglar
gröpta i stearin stöpta täljda men vid liv

***

Tatueringar inristade på skrynkligt skinn som inskriptioner på gravstenar
det är knarkare i stan
dom drar runt på natten
från torg till torg
i stora horder
jag såg min generation gå under i krig och demonstrationer
till att älska och hata
förpesta och förlika
även dom som inte stod för nåt
måla världen svart och vit
likt ett schackbräde

först kommer ägaren ut
sen kommer alla hororna

Sunday, November 12, 2006

1449. Ett år

7 november

Min värsta mardröm, att komma hem till en tjej för första gången. Gå på toaletten och skita ut en så stor korv att det blir stopp i avloppet. Spola ändå, svämma över badrummet, och gå därifrån utan att säga någonting. Jag hade inte sagt någonting, och hoppats på att Gud stoppat ner sin hand och rört om. Men vad är Gud och vad är religion? Ingenting, egentligen ingenting. Bara ett sätt för oss att låtsas som att våra meningslösa liv visst är meningsfulla. Sen tro på det. Jag hade ändå inte sagt någonting.


8 november

Hur många sömnlösa nätter har jag inte tänkt på dagen när morsan skällde ut mig för att jag inte hade några kompisar. Dussintals, om de ens går att räkna. Dagen efter gick jag till skolan, satte mig bredvid dom tuffaste killarna. Dom undrade varför jag satt där. Jag svarade nog inte. På rasten gick jag fram till okända personer och drog skämt som jag hade tänkt ut natten innan, dom undrade varför jag pratade med dom. När jag kom hem från skolan frågade morsan hur det hade gått, jag sa att det hade gått okay. Hon skällde ut mig igen, jag ville klyva ved för att göra henne lyckligare. Hon sa att jag inte fick det, att jag var en skam. Jag gick ut i skogen. Tänkte att jag skulle dö, tittade ut en fin plats, där jag något år tidigare hade gjort en eldstad. Burit dit några stenar, som stolar. Försökt bygga en koja av några avbrutna grenar, som nu blåst bort. Det var en kulle där och jag gick runt till alla ängar, bäckar och krön som jag sedan länge döpt vid namn; djurens äng, den röda floden, indianbyn, etc. Från kullen kunde man överblicka alla platserna. Jag satt där och undrade om någon någonsin skulle komma ut för att leta efter mig, om jag inte kom tillbaka. Och så visslade jag. Några fåglar visslade tillbaka. Där var mina vänner. Och jag krävde inte mer än så, än någon som på något sätt bekräftade att jag existerade. Jag visslade och dom visslade och så höll det på i timmar. Mörkret började falla, jag hade inga tändstickor. Varför tog jag inte med några tändstickor? Då hade jag kunnat göra eld i eldstaden, och värmt mig vid den. Det blev kallt, och jag gick tillbaka hem. Öppnade dörren och smög in, morsan och farsan hörde mig och frågade vart jag hade varit. Jag sa att jag hade varit i skogen och dom undrade vad jag hade gjort där. Ingenting, sa jag. Sen drack vi te och hittade på en story om hur H i parallellklassen hade frågat om jag ville komma hem till honom. Dom log och på kvällen fick jag sitta med dom och kolla på Sumobrottning.


9 november

Mitt rum ostädat. Tavlorna står lutade mot väggen. Böckerna ligger utspridda nedanför sängen. Tomma ölburkar, tomma läskburkar, odiskade muggar. Pizzakartonger, cigarettpaket, kläder utslängda över soffan. Vinden blåser in genom ventilen, i morgon ska jag städa. Dammsuga, damma av, och putsa bordet. Diska allting, slänga det andra och trava upp böckerna ovanför varandra. Spika upp tavlorna och tvätta alla kläder. Jag vet att det inte kommer bli så, men viljan av att göra någonting åt saken gör att jag inte behöver ta itu med det nu. Virrar in mig i båda täckena och tänker på dom som inte har täcken att virra in sig i. Jag har det rätt så bra, ändå, jag har det rätt så bra.


10 november

Drömde att jag besteg Mount Everest. En kompis frågade om jag ville bestiga Mount Everest och jag svarade ja. Sen gick vi, hann inte ens byta om. Stoppade kameran i fickan. På vägen dit flög ett flygplan in en byggnad. Jag tog kort precis när den körde in och tänkte att jag kunde sälja bilderna till en tidning och tjäna en hacka på det. Tänkte inte ens på dom som satt i planen, på dom i byggnaden som dog. Plötsligt förvandlades hela området till en stor marknad. Där såldes souvenirer på flygplan och på byggnaden som flygplanet störtat in i. Alla log. På håll hördes sirener. På stadigt avstånd, som om ambulanserna aldrig kom fram. Det var bara ännu en effekt, för oss att inse allvaret. Vi gick vidare, besteg Mount Everest och gick hem igen. Där hemma var allt som förut.


11 november

Skillnaden på en liten stad och en stor stad är att i en liten stad, när sirener hörs så vänder alla sig om. I en stor stad vänder sig ingen om. Inte ens dom som precis flyttat in från en liten stad, eller dom som är där på besök. Som om dom vet att om vi vänder oss om nu, kommer alla förstå vart vi kommer ifrån.


12 november

Snart kommer den första snön. Nätterna är kyligare än förut, frosten håller tag ännu långt in på förmiddagen. Det är något speciellt med den första snön, någonting exotiskt. Och alla får någonting att prata om. Vad tycker du om att snön är här? Egentligen hade man kunnat fråga liknande frågor nu, som: vad du tycker du om att snön inte är här? Men ingen hade förstått vad man pratade om.

Thursday, November 09, 2006

1448. Jack Kerouac och On the road


Jag är fortfarande kvar där. Dom där höstdagarna för några år sedan då jag läste On the road. Det regnade som det regnar idag. Vindarna blåste in genom fönsterrutorna och ventilerna. Råttor sprang över golvet och diskhögen luktade mögel sen flera veckor tillbaka. Vid min säng stod vinflaskor och askfat. En stereo och hundratals böcker utspridda. Stäppvargen, Kafka, Camus, Gogol, Rimbaud och alla dom, ni vet. Men det var ingen bok som fångade mig On the road. Det var som att läsa om sig själv, det var som att spotta fram orden, i ett telefonsamtal hem och säga, mum, I never come back home again. Som en vagabond, från den sekunden visste jag att jag aldrig skulle bli som dom. Jobbande i fabriker, nio till fem. Jag skulle leva ensam, som en flykting under rädslan för att bli fast. På drift undan varje känsla av att passa in, med rastlösheten som några sedlar skrynklade i bakfickan. Några sista mynt till en bussbiljett, i Buenos Aires, Shanghai eller Mumbai. Prag, Budapest, eller Manchester. Paris eller Dublin. Ge mig någonting som tar mig någonstans.

Topp-10 rader i On the Road:

1. The only people for me are the mad ones.
2. I think of Dean Morairty, I even think of Old Dean Moriarty, the father we never found, I think of Dean Moriarty.
3. He only stole cars for joyrides.
4. What is that feelin when you're driving away from people and they recede on the plain till you see their specks dispering?
5. Down in Denver, down in Denver, all I did was die.
6. He did this, crouched low to the ground like Groucho Marx, his feet carrying him with amazing swiftness out of the bar, like an apparition, with his balloon thumb stuck up in the night, and came to a whirling stop in the middle of the road, looking everywhere above him for the signs.
7. Eager for bread and love
8. To Slim Gaillard the whole world was just one big orooni.
9. Where once Dean would have talked his way out, he now fell silent... He was BEAT!
10. Three times married, twice divorced, and living with his second wife.

***

On the road på YouTube:

http://www.youtube.com/watch?v=1byHzUBrWi4&mode=related&search= (Van Morrison läser BÄSTA ON THE ROAD-kapitlet om hur Dean blir kär i Slim Gaillard och bredvid Van the Man: SLIM GAILLARD! WOW! Slim snackar om Jack och Van the man frågar om natten då Dean blir kär i Slim: what was that?)

http://www.youtube.com/watch?v=-EzxRnpVR-s&mode=related&search= (Dean in action, kör en bil och pratar frenetiskt)

http://www.youtube.com/watch?v=5JwS36Sbzzs&mode=related&search= (Dokumentär om Jack Kerouac)

http://www.youtube.com/watch?v=5JwS36Sbzzs&mode=related&search= (Jack läser ur On the road)

http://www.youtube.com/watch?v=5JwS36Sbzzs&mode=related&search= (Jack läser ur On the road, samtidigt som bilder ur hans liv visas upp)

http://www.youtube.com/watch?v=3hIb07F1Cis&mode=related&search= (Jack om hur han skrev On the road)

http://www.youtube.com/watch?v=vVudOyBv4Es&mode=related&search= (Jack och Allen Ginsberg i New York)

1447. Topp-5 töntigt & coolt

1. Robbie Williams - den oskönaste killen, ever. Dansar som en gubbe, flirtar som en 13-åring och tycker att han sjunger lika bra som David Bowie. Give us some soul, bitch.

2. Idol-Danny - Sånt där försök till att spela omedveten, oskyldig, ovetande, och få alla andra att tro att man inte alls tycker att man är snygg eller sjunger bra. Puh, sånt funkade på skoldiskon i årskurs 5. En tönt. En tönt. En tönt. Vi vet att du speglar dig framför spegeln och säger till dig själv: fan vad snygg jag är. Fan vad bra jag är. Fan vad snygg jag är!

3. Anders Svensson - Väx upp ur mammas mage. Dom där leendena, den där frisyren. Som ett skolfoto där man tränade på hur man skulle le så att det såg bra ut, och glömde att mena det. Sånt där påklistrat leende. Sån där tillfixad frisyr. Anders Svensson hade bucklan i sin famn men stirrade rakt in i kameran som om han var född igår.

4. Ica-reklamerna - Jaha, vad är poängen? Inbördes beundran som fått Blue och Siba att köra på samma koncept. Vi vill aldrig bli som er, det är bara nåt ni fått för er, det är bara nåt ni tror. Så jävla svenskt, så jävla inskränkt och så jävla out of time.

5. Heather Mills - Det finns så klart ingenting att beundra i en sån som hon. Jag skiter i om hon har rätt, jag skiter i om hon fick krypa till toaletten, jag skiter i om Paul McCartney är det största svinet sen Phil Spector åkte fast och jag skiter i allt sånt, för man snackar inte skit om någon annans döda fru. För att kanske tjäna pengar på det, för att kanske, kanske, kanske, tjäna pengar på det. Fy fan för pengar. Where is the love?

Okay, så det var det. Nu får jag ta upp några coolingar för att väga upp hela skiten.

1. Borat - Da genius. Och så inte Borat ens bättre än Ali G. Men vad gör det? Vad fan gör det? Egentligen? Han åker till USA och blir i all sin förvirring, i alla sina missförstånd en av de bästa journalister på flera år. Why? För att han får fram, nåt som är precis så smutsigt och så stinkande som i folkmun kallas fördomar, i brist på bevis, fördomar om andra folks fördomar. Finns inte längre, nu vet vi.

2. Victoria Posh - Fan, vilken jävla morsa. När jag läste om att hon röt till mot fotograferna att dom skulle skydda hennes son, för att han hade epilepsi, jag vet inte vad som hände men det var ett ljus av något slag, ett ljus, att där borta, någonstans, vandrar en morsa runt på jorden som givit upp hela sin karriär för att föda tre barn, och sen vakta dom som en lejonhona på savannen. En stark morsa, en snygg morsa, och hur tragiskt det är, att det är kvinnornas roll att föda barn, att ge upp sina karriärer, och att det är likadant för mattvävarna i Indien, som för Posh spice i Madrid, så what ever, hur påtagligt och hur vackert ändå, med uppoffringar i rampljuset. Dom som är gjorda av stål, dom som sminkas till dockor och svälter ner sig till att plåtas av som själlösa monster, robotar, och allt sånt. Victoria Posh är inte som dom.

3. Bush - Han är grym. När jag ser Bush, jag vet inte vad som händer, han snärjer in sig ord som man vet efter första andetaget att han aldrig kommer komma levande ut ifrån, trasslar in sig ändå mer och kommer ut med något fullständigt obegripbart, men sen, efter det, kommer den där blicken, som bara George dubbel-jou Bush har, det där leendet, som förkunnar; att han inte alls har någon aning om vad han pratar om. Men en sak till, att han är medveten om det, att han står för det, och att bjuder på det. En sån kille man skulle vilja dricka öl med, och snacka skit med, och dricka sig stupfull nog att kunna skratta åt alla som går förbi. Together, like brothers.

4. Laleh - Ett ord, eller tre: Han tuggar kex. Vilket jävla mästerverk och herre gud vad jag vill bli kär i den bruden, så bruden kom hit så matar vi duvor om du vill. Eller ankor, giraffer, elefanter, om du vill. Jag vill bara va' med dig.

5. Idol-Johan - True, han har världens sämsta musiksmak. Och har tappat flötet helt. Men han har något i blicken, en sårbarhet, är det så dom säger det? En sårbarhet i blicken, som om man ser att han har väntat i ett helt år på det här och nu när han väl är där, är han för rädd för att åka ut. Nästan som att han ber om ursäkt för att fortfarande vara kvar, och som en slagen man, utstrålar han just den slagna mannens osäkerhet, nedslagenhet, uppgivenhet, när han lämnar slagfältet och går hem för att lägga sig. Huvudet böjt, armarna lealösa, vad kallade dom såna kids i Goethes Germany?

Monday, November 06, 2006

1446. Ett år

4 november

En låt kommer på och J. dansar, stegrande, som en tjur på ett rodeo. Dom vilda ögonen av en häst, ögonblicket innan den stegrar. Benen stilla, midjan still. Armarna upp och ner, överkroppen uppblåst. Så kommer refrängen och huvudet rör sig skälvande i sidled, upp och ner; midjan rör sig lite; armarna frenetiskt upp och ner; blicken stirrande. På det hela taget, som en tjur i kedjor. Redo att slå sig fri. Hemma i hans bokhylla står ett gammalt fotografi på en man som ser ut precis som honom. Han har en väska på ryggen, solglasögon och står bredvid en motorcykel. Det måste vara hans döda far.


5 november

"Schack är som livet", sa Spassky innan matchen mot Fischer -72, varpå Fischer sa "schack är livet". Fischer vann matchen.


6 november

Utanförskapet som det innebär att stanna uppe på natten när alla andra gått och lagt sig. Det livnär mig. Jag tänker på dom som sover. Hur dom går upp på morgonen, rättar till sina frisyrer. Handlar, lägger in maten i kylen. Går till sina jobb, sen hem igen. Går till sina jobb, sen hem igen. Jag vet inte varför jag tänker på dom. Kanske är det av förundran, hur människan fungerar genom att vara robotar som inte anser sig vara robotar. Djur som anser sig vara något förmer, kallar det för mänsklighet och blir kära för att bevisa för andra och för sig själva hur mänskliga dom är. Säkert är det därför jag sitter här. Dom har sin kärlek, jag har mig själv och alla hundratals, tusentals, sena nätter. Rädslan för att aldrig hitta någon. Aldrig våga offra friheten, för att binda sig. Inte kunna säga hej då på morgonen, packa väskan och dra ut på öppna hav. I rädsla för att tappa den, binder jag mig istället med rädslan för att inte hitta fram. Det är min fångenskap, att alltid behöva drömma mig bort från vart jag är. Från vem jag är: en sån som alla andra. Naken ibland, och i behov av kärlek.

Friday, November 03, 2006

1445. Ett år

2 november

Leva för att dö eller döda för att överleva, det är frågan. To be or not to be, that's not even a question.

Sent på natten. Öppnar fönstret för en cigg, tänder den. Ser hur några grannar i huset mitt emot står på en balkong och skrålar. Dom måste vara fulla, hör deras skratt. Frosten har lagt sig, snart börjar fåglarna kvittra. Cigaretten brinner ut, stänger fönstret igen. Drar ner persiennerna och fyller koppen med te.

3 november

"I Tokyo tog en full man sin revansch på samhället genom att ställa sig mitt i gatan och dirigera trafiken." Chris Marker, i filmen Sans Soleil. Vilket underbart citat.

Wednesday, November 01, 2006

1444. Ett år

30 oktober

Drömde om en flygplats. En passagerare var sen med att checka in så dom sade hans namn i högtalarna. Rusandes kom han, checkade in, bad om ursäkt, hoppade på flygbussen. Argsinta blickar från resten av passagerarna. Rättade till sin frisyr. Flygbussen körde till ett cementblock lite längre bort. Alla steg av bussen. Ställde sig med händerna över huvudena med magen mot cementväggen. Några helt vanligt klädda flygplatsarbetare tog upp sina gevär. Sköt alla som var där. Busschauffören stängde dörrarna, åkte därifrån. Ringde sin fru och beklagade sig för att han var sen. Parkerade bussen. Tog på sig sina vanliga kläder, satte sig i sin bil och åkte hem.


31 oktober

Alla säger att dom har ångest nu för tiden. Man kan ringa någon och fråga hur läget är, och få svaret: bra, men lite ångest. Sen ingenting mer, falla in i en diskussion om vädret, eller vad som helst.


1 november

Det verkar som att många lever endast döende. Dom lever för att härda ut och kunna ligga på dödsbädden med goda samveten. Dom putsar bort varje tecken på döende i sina skinn, för att gömma vilka dom är. Sen gör dom allt man ska göra. Reser till Sydamerika och hälsar på dom konstigaste av alla indianstammarna. Reser till Indien och går till de konstigaste av alla tempel. Varför? För att det är Indien. Såna tempel finns bara Indien. Såna indianer finns bara i Sydamerika. Sen åker dom hem igen och berättar om hur det var. Och alla stirrar med dom på förundran. Det är som ett zoo. Kulturen har blivit ett zoo och på TV:n hoppar kändisar i andra kändisars soffor. Allt är ett zoo.

Bloggtoppen.se BlogRankers.com